Selecteer een pagina

Plannen Nordic Nature gepresenteerd op 1 & 2 november 2023

Bron: rtvdrenthe.nl

Een vakantiepark in Scandinavische stijl met bijna 400 woningen wordt aangelegd op het terrein van het voormalige Hotel Zuid en nabijgelegen zandwinplas bij Erica. Het park, dat de naam Nordic Nature krijgt, zal eind 2025 worden opgeleverd. Met de aanleg gaat een bedrag van 150 tot 200 miljoen euro gemoeid. Het bedrijf Cozi uit Emmen tekent voor de ontwikkeling.

Het plan werd donderdagavond gepresenteerd in de Fijnfabriek op het beoogde terrein. Voor het terrein bestonden in het verleden spectaculaire plannen. Een lap grond van 500 hectare tussen de Amsterdamscheveldlaan en de Verlengde Noordersloot zou omgetoverd worden in een wildpark.

Daarnaast was er ruimte voor 685 huisjes en 260 kampeerplaatsen. Gasten zouden er tussen de wilde dieren kunnen slapen. Het plan sneuvelde uiteindelijk, maar een aantal onderdelen werden wel gerealiseerd. Zoals een hotel en een golfbaan. Het hotel is een krap jaar geleden overgegaan in nieuwe handen: Cozi Emmen. Samen met architect Jan Paul Bron van Zeelenberg architectuur werd een nieuw plan uitgedacht.

Nordic Nature vakantiewoning 5

Golfvilla’s

Het nieuwe initiatief is kleiner van opzet: goed voor bijna 400 vakantiehuizen en beslaat in totaal 100 hectare. Op de zuidelijke kavel van het terrein liggen al het huidige hotel en de golfbaan. Ten zuidoosten van dit terrein komen nog eens veertig tot vijftig hotelkamers, een restaurant en honderd zogenoemde golfvilla’s.

Lake House

Op het noordelijk deel, rondom de oude zandwinplas, komen nog eens 280 vakantiewoningen, waarvan een deel op het water. De huisjes op dit terrein komen op 90 centimeter hoge palen te staan. Volgens de plannenmakers moet dit ruimte bieden aan de dieren. Op dit deel van het terrein, dat via de Verlengde Noordersloot wordt ontsloten, komt ook een zogenoemd Lake House: een combinatie van een restaurant, beachbar en zwembad.

Nordic Nature vakantiewoning 6

Zandwinplas toegankelijk voor omwonenden

Volgens architect Bron is de natuur leidend. “Dus geen kaveltjes en heggetjes, je bent echt op bezoek in het landschap. Bezoekers moeten echt dat midden-in-de-natuurgevoel krijgen.” Vandaar dat er gekozen is voor een Noord-Europees thema wat betreft het uiterlijk van de huisjes en de opzet van het park. De bungalows worden energieneutraal, dus gasloos en voorzien van zonnepanelen, aldus Mulder.

De zandwinplas is overigens niet exclusief toegankelijk voor vakantiegangers. Voor omwonenden is het het water straks gratis te bezoeken. Bij het water worden ook strandjes aangelegd. Volgens Bron kunnen er straks ook waterfietsen of elektrische bootjes worden verhuurd. Maar wel in beperkte mate.

Samenwerking Smalspoor Museum

Het noordelijke en zuidelijke kavel worden verbonden middels een stukje terrein, waar het vakantiepark samen met de buurman, het Smalspoor Museum, gebruik van wil maken. Volgens Mulder zijn er inmiddels gesprekken gevoerd met het museum. “Voor hun is het natuurlijk ook een kans omdat Nordic Nature voor nog meer bezoekers kan zorgen.” Over dit verbindingsterrein moet nog een afspraak worden gemaakt met eigenaar, Griendtsveen.

Bron verwacht dat het park gaat zorgen voor 200 banen. “De helft daarvan is gekoppeld aan het park. De rest is economische spin off voor derden in de regio.”

Gespreid bedje

De initiatiefnemers verwachten dat het park eind 2025 kan worden opgeleverd. Bepaalde werkzaamheden, zoals de landschappelijke inrichting, zijn vergunningsvrij. “Feitelijk zouden we daar morgen al mee kunnen beginnen, bij wijze van spreken”, aldus Mulder. De vergunningsaanvragen voor de woningen gaan eind dit jaar, begin 2024 de deur uit.

De ontwikkelaars vallen in een gespreid bedje wat betreft het huidige bestemmingsplan. Dat is in de jaren 2006-2011 al tot stand gekomen met het wildparkplan. “Een dergelijk traject had normaal wel drie tot vier jaar kunnen duren. Maar die wijziging is er al door en dat schept nu voordelen.” Van der Weide is zeer te spreken over het plan, wat betreft de natuurvriendelijke aanpak als de economische impuls die het kan betekenen voor de omgeving. “Het geeft echt een meerwaarde.”

Vrees toename verkeer

De dorpsbesturen uit de regio hebben de plannen gisteren al mogen inzien. De reactie was positief, maar we waren ook zorgen. “Voornaamste vrees was toename van verkeer rondom de Noordersloot.” De gemeente neemt dat geluid mee en bekijkt of snelheidsremmende maatregelen op zijn plaats zijn. “Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van de bermen.”

Nordic Nature 2024