Selecteer een pagina

Constructieve overlegavond over verkeersmaatregelen 

Op woensdag 17 april had Nordic Nature een constructieve overlegavond met de gemeente, enkele ondernemers die intensief gebruik maken van de wegen rondom het plangebied en twee Externe Overleg Partners uit de directe omgeving (EOP’s). Dit zijn verenigingen van bewoners uit omliggende dorpen, die vaste partners van de gemeente vormen. Aanwezig waren EOP de Peel en EOP Erica, EOP Weiteveen moest helaas verstek laten gaan.

Tijdens de bijeenkomst is iedereen door Nordic Nature bijgepraat over zaken als planning, vergunningen, energie, riolering en flora en fauna. Het belangrijkste onderwerp van de avond was echter de verkeerssituatie op de Amsterdamscheveldlaan, die voor veel omwonenden al jaren een hoofdpijndossier vormt omdat er veel te hard zou worden gereden. Ook tijdens de eerdere informatiebijeenkomst in november 2023 was dit het belangrijkste punt van zorg voor omwonenden.

Hardrijden aanpakken 

Dat er op de Amsterdamscheveldlaan en de Noordersloot veel te hard wordt gereden en die snelheid omlaag moet, was gisteren geen onderwerp van discussie. Daarover waren alle partijen het grondig eens. 

De verkeersdeskundigen van de gemeente Emmen hebben de afgelopen maanden dan ook uitgebreid onderzoek gedaan en een plan gemaakt om de verkeerssituatie te verbeteren. Dit mede omdat Nordic Nature, op de wisseldagen, voor extra verkeersbewegingen zal zorgen. 

Om de snelheid te verlagen ontkomt men niet aan het nemen van snelheidsbeperkende maatregelen, zoals het plaatsen van drempels voor de drukste kruispunten, aldus de verkeersdeskundige. Hoewel sommige ondernemers aangaven hier minder enthousiast over te zijn omdat zij met zwaar verkeer gebruik maken van deze wegen, zijn zij het ermee eens dat de snelheid niet omlaag zal gaan als er geen snelheidsbeperkende maatregelen worden getroffen. Wel wordt er gekeken hoe aan de specifieke zorgen van deze ondernemers tegemoet kan worden gekomen. 

Door de verkeersdeskundige van de gemeente is gisteren tevens toegelicht dat uit het onderzoek blijkt dat een afzonderlijk fietspad langs de Amsterdamscheveldlaan, een uitdrukkelijke wens van sommige bewoners, niet van meerwaarde zou zijn en het hardrijden zelfs zou kunnen bevorderen. Bovendien zijn er relatief weinig ‘reguliere’ fietsers die van de Amsterdamscheveldlaan gebruik maken. 

Wel is er door het park een toename van het aantal ‘recreatieve’ fietsers te verwachten. Deze recreatieve fietsers hebben echter de voorkeur voor een mooie recreatieve fietsroute, in plaats van de Noordersloot of de Amsterdamscheveldlaan. Daarom is het voornemen om een recreatieve fietsverbinding aan te leggen die wordt opgenomen in de fietsknooppuntenroute Drenthe, waarbij de Amsterdamscheveldlaan en de Noordersloot worden gemeden. 

De gemeente en Nordic Nature stellen de ideeën over het eerste verkeersplan op prijs en nemen deze mee in de planvorming. Ook de ideeën en zorgen over het wel of niet verbreden van bepaalde delen van de wegen, het wel of niet planten van bomen langs de Amsterdamscheveldlaan en het feit dat de agrariërs voldoende ruimte moeten hebben om hun werk goed te kunnen doen, worden hierin meegenomen. 

Al met al een zeer geslaagde en constructieve avond. Houd deze website in de gaten voor meer updates over het vakantiepark en schroom niet om contact met ons op te nemen bij vragen: info@nordic-nature.nl.

Nordic Nature 2024